MASSPOL

Rozlewnia wód mineralnych

Minerały

„Takie są wody, jaka jest skorupa ziemska przez jaką przepływają”

Jak powiedział Claudius Galenus, jeden z najznakomitszych starożytnych lekarzy „Takie są wody, jaka jest skorupa ziemska przez jaką przepływają”. Bogaty i różnorodny zasób minerałów. Zawarty w skałach, zapewnia dużą różnorodność składu wód mineralnych, znajdujących się w jej głębi.

Skład Wód Mineralnych

Pierwszym etapem formowania się szczaw jest infiltracja opadów atmosferycznych w piaskowce fliszu karpackiego, następnie wody te mieszają się z wodami głębszego, regionalnego systemu krążenia, które napływają z dalej położonych obszarów zasilania . Przenikanie wód w głąb odbywa się systemem szczelin, przeważnie do głębokości około 200 m. Podczas tej wędrówki wody napotykają migrujący z większych głębokości dwutlenek węgla, np. pochodzenia wulkanicznego. Wody nasycając się gazem stają się agresywne dla otaczających skał – powodują ich rozpuszczanie, przez co wzbogacają się w składniki mineralne, np. wapń, magnez, żelazo, krzem. Szacuje się, iż wody ujmowane obecnie w ujęciach infiltrowały w końcowym okresie ostatniego zlodowacenia, a więc przebywały w środowisku skalnym około 10 tysięcy lat i dłużej.

Poniżej schemat odnoszący się do wód w Krynicy, ale u nas to praktycznie tak samo musi wyglądać (widać wyraźnie te tysiące lat…):

Wyjątkowość wody Źródła z okolic Muszyny i wód z tego regionu polega na tym, że na swojej drodze napotkały skały, które rozpuszczając zawartym w sobie dwutlenkiem węgla wzbogaciły się w m.in. w bardzo cenne pierwiastki wapń i magnez. Biorąc pod uwagę to, że zawartość wapnia w Źródłach z okolic Muszyny jest powyżej 150 mg/l a magnezu powyżej 50 mg/l to zgodnie z prawem wodę taką można nazwać wapniowo magnezową. Ze względu na zawartość rozpuszczonych składników mineralnych powyżej 1500 mg/l to woda Źródła z okolic Muszyny jest wodą wysokozmineralizowaną wapniowo magnezową. W Polsce takie wody występują praktycznie tylko w Dolinie Popradu (wody wysokozmineralizowane występują np. w Kotlinie Kłodzkiej, ale nie o takim składzie). I to jest drugi (poza smakiem) niezaprzeczalny atut Źródeł z okolic Muszyny – skład mineralny!

Magnez – „Master Mineral” zwany pierwiastkiem życia, bierze udział w ponad trzystu procesach biochemicznych i dlatego decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo mięśniowego. Wykazuje działanie uspokajające , przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwmiażdżycowe, odtruwające , uodparniające i przeciwalergiczne. Reguluje ciśnienie krwi i jej krzepliwość, obniża poziom cholesterolu, łagodzi stresy i tłumi nieprawidłowe skurcze serca. Magnez łagodzi zaburzenia snu i zmniejsza szkodliwe skutki działania alkoholu na organizm. Chroni przed zatruciem związkami metali ciężkich, neutralizuje skutki zanieczyszczeń przemysłowych. Dzienne zapotrzebowanie na magnez jets na poziomie 300-350 mg. Przy typowej diecie niedobór magnezu wynosi ok. 100 mg. Niedobór magnezu w organizmie spowodowany jest nawożeniem głównie nawozami azotowymi, z których azotyny i azotany niszczą w glebie magnez. Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, że w czasie silnego stresu trwającego raptem kilka minut nasz organizm może zużyć tyle magnezu, ile wynosi przeciętne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek! Wypijając butelkę Źródeł z okolic Muszyny w ciągu dnia uzupełnisz ok. 30% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Wapń – jest podstawowym budulcem naszego układu kostnego, zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych, zapobiega osteoporozie. Każdy człowiek dziennie potrzebuje od 600 do 1200 mg wapnia, a w czasie osłabienia w wyniku choroby nawet do 2000 mg. Dużą ilość wapnia traci się podczas stresu. W naszej typowej diecie wapnia jest zdecydowanie za mało, a jego niedobory wynoszą około 1/3 ilości potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda Źródła z okolic Muszyny zawiera 190 mg/l wapnia (bardzo dużo!), półtoralitrowa butelka może uzupełnić do 50% dziennego zapotrzebowania.

Ciekawostka:

Z punktu widzenia osób dbających o swoją sylwetkę wapń ma jeszcze jedną, cenną zaletę: może przyspieszać proces odchudzania i stanowić element profilaktyki nadwagi i otyłości.

Wapń zaczyna „działać” już w świetle przewodu pokarmowego, gdzie może wiązać się z tłuszczami uniemożliwiając ich wchłanianie i tym samym obniżając kaloryczność spożywanego posiłku. Poza tym odpowiednie spożycie wapnia zmniejsza magazynowanie tłuszczu i stymuluje procesy prowadzące do nasilonego spalania kwasów tłuszczowych.

Niedobór wapnia natomiast wpływa na zmianę funkcjonowania komórek tłuszczowych, „zachęcając je” do odkładania zapasów. Osoby z niedoborami wapnia mają przełączony organizm na tryb głodu, co oznacz, że jedzą znacznie większe ilości pokarmu.

Wodorowęglany – niewielką uwagę przywiązuje się do wodorowęglanów znajdujących się w wodzie mineralnej. Szkoda, bo mają one duże znaczenie dla organizmu człowieka a ponadto dają szybko odczuwalne efekty, prawie bezpośrednio po wypiciu. Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów (tak jak Źródła z okolic Muszyny) są wskazane dla osób cierpiących na nadkwasotę, wpływają także korzystnie w początkowych stadiach cukrzycy. Przyczyniają się do obniżenia ilości glukozy we krwi. Regulują także PH krwi.

Bufor wodorowęglanowy (w którym zasadą jest anion wodorowęglanowy) jest jednym z najważniejszych buforów organizmu człowieka.

Zakwaszenie organizmu wynikające ze stresu, niewłaściwej diety, zanieczyszczenia środowiska naturalnego, objawiające się permanentnym zmęczeniem, bólami głowy… to niestety w dzisiejszych czasach coraz częściej spotykany problem. Chcąc to zmienić powinniśmy do swojej diety włączać produkty alkalizujące („odkwaszające” takie jak warzywa, owoce…) , do takich zaliczyć możemy Źródła z okolic Muszyny zawierającą bardzo wysoki poziom wodorowęglanów, które pomagają w prawidłowym trawieniu, działając alkalizująco na kwasy żołądkowe przez co odkwaszają organizm i wspomagają równowagę kwasowo-zasadową.

Ciekawostka:

W czasie uprawiania sportu, zwiększonego wysiłku fizycznego pijąc Źródła z okolic Muszyny, czyli dostarczając wodorowęglanów zmniejszamy ryzyko zakwaszenia.

Skontaktuj się z nami

Skip to content